Милиардерът Андрей Бабиш спечели парламентарните избори в Чехия. Партията му АНО

...
Милиардерът Андрей Бабиш спечели парламентарните избори в Чехия. Партията му АНО
Коментари Харесай

Андрей Бабиш - чешкият Тръмп, който сяда на премиерския стол в Прага

Милиардерът Андрей Бабиш завоюва парламентарните избори в Чехия. Партията му АНО (Акция на недоволните граждани) зае първо място с 29,64% от гласовете – 78 места в чешкия парламент. 

Наричат Бабиш чешкия Берлускони и го съпоставят с Доналд Тръмп. Бабиш е милиардер, по-богат от Тръмп, а брачната половинка му Моника, която е малко по-млада от Мелания, ръководи фондацията, в която са всичките му пари. В Чехия Моника е считана за фешън икона. Тя е втората му жена и двамата имат две деца.

Опозицията го съпоставя постоянно и с някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони. Наричат го олигарх, който употребява поста си за свои облаги. Самият Бабиш се опълчва на сравнението с Берлускони, като показва, че се бори против мафията, а не работи дружно с нея. 

Андрей Бабиш е роден в Словакия. Израства в фамилията на чехословашки посланик. Има съмнения, че е бил сътрудник на комунистическите секрети служби, като беше разгласен и хипотетичният му псевдоним - „ Агент Буреш “. Данните афишира словашкият списък на чехословашката държавна сигурност. Милиардерът обаче отхвърля изказванията и счита, че е бил записан без знанието му. 

През 1978 година Бабиш стартира работа във външнотърговската компания “Петримекс ”. През 1993 г. става началник на нова дъщерна компания на “Петримекс ” – “Агроферт ”, като последователно поема пълния контрол над нея. Бабиш е безапелационен, че е съумял да направи това с помощта на “съученици ” от Швейцария. Според мнозина обаче зад " мъглявото " пояснение стоят тъмни покупко-продажби, които са останали скрити от обществото.  

Днес милиардерът има и медии. Придобивките му включват 23 вестника и списания,сред които двата водещи ежедневника в страната, 3 малки малките екрани и националното радио “Импулс ”, което е с най-вече
слушатели в страната. Той има и ресторанта “Палома ” край Кан, Франция, който има две звезди на
“Мишлен ”.

Богатството му съгласно Forbes се прави оценка на 4,1 милиарда $.

През 2011 година Бабиш основава придвижването АНО (Акция на недоволните граждани). Проектът е умислен като един тип протестно придвижване, което съумява да притегли на своя страна тези, които са разочаровани от досегашното ръководство на страната.

Постоянното споменаване на това, че е належащо по-ефективно ръководство на страната, изключително на фона на редица корупционни кавги, носи на Бабиш известност измежду хората.

Обещанието да ръководи страната като бизнес от години е в политическата му стратегия. През това време обаче той по този начин и не може да изясни какво тъкмо значи това, като твърди, че се схваща от единствено себе си. 

Партията на Бабиш се явява на парламентарните избори в страната през 2013 година и единствено две години след основаването си печели 18,65% от гласовете или 47 места в 200-местния чешки парламент. Партията влиза в ръководещата коалиция и получава шест министерски поста. Самият Бабиш става министър на финансите и вицепремиер с сектор „ Икономика “.

На 24 май Бабиш беше отхвърлен от поста поради съмнение в данъчни измами.

Чешките управляващи проверяват малките врати в законодателството, които Бабиш е употребявал, с цел да закупи облигации, които не се таксуват с налози, от компанията си преди няколко години, както и европейските дотации, дадени на компания, след това добита от него. Той отхвърля да е нарушавал закона и споделя, че обвиняванията против него са политически стимулирани.

През септември имунитетът му беше свален поради следствие против него за корист с еврофондове. Смята се, че с отклонените средства е построил ваканционното населено място „ Щъркелово гнездо “. Съпругата на Бабиш е измежду главните обвинени по делото. Според разследващите тя е отклонявала средства дружно с брат си и други родственици.

След избирането на Бабиш следствието против него се приключва, защото той още веднъж има имунитет. Прокуратурата ще би трябвало да насочи ново искане към Народното събрание за свалянето на имунитета му. 

Президентът Милош Земан пази Бабиш от рецензиите против него и сравненията с Тръмп и Берлускони. Земан разгласи, че ще даде на Бабиш мандат за сформиране на държавно управление, въпреки че към момента не е ясно с кого ще се коалира милиардерът.

Земан го пази и по въпроса за повдигнатите обвинявания, които той също назовава политически стимулирани. 

Очакванията са, че успеха на Андрей Бабиш може да значи смяна на интернационалната политика на Чехия. Милиардерът е изразявал благосклонности към Кремъл и е подлагал на критика участието на Чехия в НАТО. Според други обаче Бабиш се води главно от личните си ползи. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР